Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Μεσσηνιακά προιόντα στα ράφια του Carrefour

Η υπόσχεση ότι στα σούπερ μάρκετ «Carrefour Μαρινόπουλος» θα μπει ράφι με μεσσηνιακά προϊόντα δόθηκε χθες στους αγρότες της Μεσσηνίας που πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το εν λόγω πολυκατάστημα της Καλαμάτας.
Η συγκέντρωση διοργανώθηκε από το συντονιστικό των Αγροτικών Συλλόγων Γαργαλιάνων, Χώρας, Λευκοχώρας και Κορώνης, με αφορμή το σκάνδαλο που προέκυψε, όταν στο παραπάνω κατάστημα βρέθηκε να πωλείται λάδι της «ΚΟΡΕ Α.Ε.» με το όνομα «ΚΤΗΜΑ» σε πολύ φθηνή τιμή (11,90 το 5λιτρο) και για το οποίο η εταιρεία δεν είχε ούτε άδεια τυποποίησης ούτε διακίνησης. Επιπλέον, εργαστηριακός έλεγχος σε δείγμα του προϊόντος, έδειξε ότι δεν ήταν καν «έξτρα παρθένο», όπως ψευδώς αναγραφόταν στη συσκευασία του, αλλά απλώς «παρθένο».

Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

ΚΟΚΚΟΡΑΣ ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ....

Συνημμένη εικόνα: post-3-1117356159.jpg
Όποιος είναι οπαδός του συγκεκριμένου μεζέ δεν έχει παρά να περάσει απόψε από το ταβερνάκι μας .Κόκορας  μαγειρεμένος στη ξυλόσομπα και συνοδευόμενος από μακαρόνια ,χυλοπίτες  ή ξινό τραχανά ...
Καλή όρεξη!!! 

Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Ενα καταπληκτικό videaki απο ενα βιβλίο που διαβασα προσφατα!


Κολοκυθόπιτα γλυκιά ( της μαμάς )


Μακεδονίτικη κολοκυθόπιτα
ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη
o    αλεύρι
o    χλιαρό νερό
o    λίγο αλάτι
o    λίγο λάδι(1 κουτ.σούπ.)
o    λίγο ξύδι(1 κουτ.σούπ.)

Γιά τη γέμιση
o    3 κούπες  κολοκύθα πορτοκαλί
o    1 μεγ.κουτ.σερβ.σούπας λάδι
o    1 φλιτζ. καφέ ρύζι καρολίνα
o    1 κρεμμύδι
o    1 Φλιτζ. καφέ ζάχαρη
o    1 Φλιτζ. καφέ σταφίδες
o    1 Φλιτζ. καφέ καρύδια
o    2 κουτ.σούπας κανέλλα


Οδηγίες

o    Κόβουμε και καθαρίζουμε την κολοκύθα σε μικρά κομμάτια, τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα να βράσουν μαζί με τη ζάχαρη και μισό ποτήρι νερό . Μαγειρεύουμε μέχρι η κολοκύθα να μαλακώσει και  προς το τέλος προσθέτουμε και το ρύζι για να τραβήξει τα υγρά ,την κανέλλα , τις σταφίδες και τα καρύδια.
o    Βάζουμε το λάδι σε ένα τηγάνι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι , όταν τσιγαριστεί το προσθέτουμε στο μείγμα .
o    Παίρνουμε το  ζυμάρι και το δουλεύουμε με αλεύρι να γίνει μαλακό, το ανοίγουμε φύλλο, το ραντίζουμε με λάδι και ρίχνουμε σποραδικά μέχρι τη μέση του φύλλου τη γέμιση και αρχίζουμε και τυλίγουμε το φύλλο σ' ένα ρολό διπλώνοντας τις άκρες.
o    έπειτα στρίβουμε το ρολό γύρω από τον εαυτό του και  το στρίβουμε σε σχήμα σαλιγκαριού.
o   Ψήνουμε στους 200 βαθ. περίπου 35΄. Λίγο πρίν το ξεφούρνισμα βγάζουμε το ταψί και το πασπαλίζουμε με ζάχαρη . Το ξανά βάζουμε στο φούρνο για 10 λεπτά ακόμα .

κολοκυθόπιτα

Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Ούζο Καλαμάτας!

Σας ήρθε η όρεξη για ουζάκι;;;
Το ούζο είναι ένα τελείως ιδιαίτερο ποτό, με γλυκιά και συγχρόνως «επιθετική γεύση» που αποζητάει τους δικούς του μεζέδες...
• Χταποδάκι στα κάρβουνα καλά ψημένο, ζουμερό και μαστιχωτό
• Oλα τα θαλασσινά, κυδώνια, φούσκες, καλόγνωμες, μύδια, χτένια, γυαλιστερές...
• Σαρδέλες παστές ή σαρδέλα στα κάρβουνα με χοντρό αλάτι!
• Γαύρος μαρινάτος ή ξεροτηγανισμένος.
• Ξεροτηγανισμένα κολοκυθάκια και μελιτζάνες, βουτηγμένα σε  τζατζίκι.
•  Tαραμοσαλάτα, με τον ταραμά κυρίαρχο, καθώς και μια «ζωντανή» μελιτζανοσαλάτα που περιφρονεί τις μαγιονέζες!
• Ελιές, ελιές, ελιές!
• Τυρί; Και τυρί! Πιπεράτη κοπανιστή ή τυροκαυτερή που θα ετοιμάσετε στο σπίτι χτυπώντας στο μίξερ πικάντικη μαλακιά φέτα, καυτερή πιπεριά ή μπουκοβο, λίγο λάδι, λίγο ξίδι.
• Δεν υπάρχει τίποτα απ' όλα αυτά; Τότε μια ντοματούλα κομμένη στα τέσσερα, λίγο αγγουράκι τραγανό και δροσερό με αλατάκι, ένα κομματάκι φέτα και μια φέτα ζυμωτό ψωμί ή ένα κρητικό παξιμάδι είναι ό,τι πρέπει!!


Η Μεσσηνία, γη γόνιμη, καλλίμορφη και καλλίκαρπη όπως την αποκαλεί ο Ευρυπίδης, πληρεί τις ιδανικότερες συνθήκες, νερό, αέρα, μεσογειακό κλίμα, για την παρασκευή του ούζου.
Η απόφαση που υπεγράφη από τον υφυπουργό Οικονομικών Δημήτρη Κουσελά καθορίζει τους όρους παραγωγής και τις διαδικασίες ελέγχου, προκειμένου το ούζο που θα διατίθεται στην κατανάλωση να έχει την ένδειξη «Ούζο Καλαμάτας» ή «Καλαματιανό Ούζο». 
 Ένας από τους όρους είναι η όλη διαδικασία παραγωγής του προϊόντος, από την απόσταξη μέχρι και την εμφιάλωση, να λαμβάνει χώρα στην Καλαμάτα.
Απολαμβάνουμε Καλαματιανό ούζο και στηρίζουμε την τοπική παραγωγή! 
Στην υγειά σας!!!
 

Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Γιούλμπασι

Συστατικά:
  •         2 κιλά αρνί μπούτι ξεκοκαλισμένο ολόκληρο .
  •         1/2 κιλό μοσχάρι ψαχνό κομμένο σε μεγάλα κομμάτια 
  •          200 γρ. λουκάνικο 
  •          5 Σκελίδες Σκόρδο
  •          200 γρ. Κεφαλογραβιέρα  
  •          Μουστάρδα 
  •          Αλάτι
  •          Πιπέρι 
  •          2 καρότα
  •          1 πιπεριά πράσινη

 

  • Χρησιμοποιήστε ολόκληρο το  μπούτι . Πλένουμε καλά το κρέας,(αρνί και μοσχάρι ) το στεγνώνουμε και το αφήνουμε στην άκρη. 
  • Σε ένα μικρό μπωλ ανακατεύουμε αλατοπίπερο. Κατόπιν παίρνουμε ένα μυτερό μαχαίρι και κάνουμε τρύπες στο κρέας μέσα στις οποίες βάζουμε με το δάχτυλό μας αλατοπίπερο και μία σκελίδα σκόρδο.  Επειδή όμως το κρέας δεν είναι κομμένο σε κομματάκια αλλά ολόκληρο προσέξτε να το τρυπήσετε σε αρκετά σημεία ώστε να αλατιστεί μέχρι μέσα.
  • Ρίξτε  αλατοπίπερο και εξωτερικά. Αλείψτε το κρέας με  μουστάρδα .
  • Βάλτε στο εσωτερικό του όλα τα υλικά ( μοσχάρι , λουκάνικο , τυρί , πιπεριά , καρότο )
  • Μετά τυλίξτε σφιχτά το κρέας με 3-4 λαδόκολλες και δέστε το με σπάγκο σφιχτά σταυρωτά. 
  • Τοποθετήστε το σε ένα ταψί και βάλτε το σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς.Ψήστε το σε αυτή τη θερμοκρασία για 20-30 λεπτά και μετά χαμηλώστε πολύ τη  θερμοκρασία και σιγοψήστε για 3 με 4 ώρες .
  • Γυρίστε το πακετάκι κατά τη διάρκεια του ψησίματος 2-3 φορές ώστε να μην μαζεύονται τα υγρά του στο κάτω μέρος.
  • Συνοδέψτε το με πατάτες φούρνου ή με ρύζι .