Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

ΚΡΕΑΤΟΠΙΤΑ ΨΗΜΕΝΗ ΣΤΗ ΞΥΛΟΣΟΜΠΑ





Για τη ζύμη

• Λίγο αλάτι
• Λίγο  λάδι
• 1 φλ.νερό
• 1/2 κιλό αλεύρι ( όσο πάρει το ζυμάρι μας )
• Λίγο ξύδι


Για τη γέμιση
• 1 Φιλέτο κοτόπουλο ( και ότι κρέας σας έχει περισσέψει απο την προυγούμενη μέρα )
• 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο ή περασμένο από τη χοντρή μεριά του τρίφτη
• 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένος δυόσμος ( η αποξηραμένο αυτή την εποχή )
• 
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένος μαιντανός 
• 1 ποτηράκι του κρασιού λάδι
• Αλάτι

• 1 μεγάλο καρότο τριμμένο
• Αρκετό πιπέρι (1 κουταλάκι γεμάτο)
• 1,5 κουταλιά της σούπας γιαούρτι 
•  Λίγη μουστάρδα

•  1 Κούπα τριμμένο τυρί ( κεφαλοτύρι κατά προτίμηση )
•  1 Αυγό

Εκτέλεση
ΖύμηΑναμεινγύουμε όλα τα υλικά και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να γίνει σχετικά σφιχτή. Τη σκεπάζουμε για να φουσκώσει, όση ώρα ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Γέμιση Σε βαθύ τηγάνι τσιγαρίζουμε το λάδι, το κοτόπουλο κομένο σε μικρές μπουκιές ( και ότι άλλο κρέας έχουμε ), το κρεμμύδι, το δυόσμο, το μαιντανό , το καρότο  και το αλατοπίπερο και σβήνουμε το μίγμα με λίγο νερό. Αφού πιει εντελώς το ζουμί της η γέμιση , κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει λιγάκι . Προσθέτουμε το αυγό , τη μουστάρδα , το γιαούρτι , το τυρί και ανακατεύουμε καλά. Με τη μισή ζύμη ανοίγουμε το κάτω φύλλο, το οποίο στρώνουμε σε λαδωμένο ταψί, αφήνοντας τις άκρες του να κρέμονται έξω, και ρίχνουμε στον πάτο το υλικό απλώνοντάς το ώστε να πάει παντού. Σκεπάζουμε τη γέμιση με το υπόλοιπο μισό της ζύμης ανοιγμένο σε φύλλο, γυρνώντας τις άκρες που κρέμονται προς τα μέσα και πιέζοντας γύρω-γύρω την πίτα με τα δόντια ενός πιρουνιού. Τρυπάμε ελαφρώς με το πιρούνι . Ψήνουμε την κρεατόπιτα σε μέτριο φούρνο στους 150 βαθμούς C, 45 - 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά της. Τρώγεται και ζεστή και κρύα.
Εγώ την έψησα σε ξυλόσομπα . Όταν ρόδισε λίγο από πάνω την σκέπασα με αλουμινόχαρτο μέχρι να ψηθεί ( περίπου 30 λεπτά ) και μέτα έβγαλα το αλουμινόχαρτο και την έψησα άλλα 10 λεπτά .
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!!





Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Λικερ πορτοκάλι


Μιας και είναι η εποχή του πορτοκαλιού σας προτείνουμε να φτιάξετε ένα νοστιμότατο λικέρ για να το απολαμβάνετε μετά το φαγητό !
Θα χρειαστούμε:
  • 5 πορτοκάλια
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 1 κιλό ούζο ή ρακί ή μαστίχα
  • κόκκους ελληνικού καφέ
 Χαράζουμε τα πορτοκάλια και βάζουμε τους κόκκους του ελληνικού καφέ στις τρύπες.

Βάζουμε τα πορτοκάλια σε ένα μεγάλο γυάλινο μπόλ με μεγάλο άνοιγμα.προσθέτουμε τη ζάχαρη και αφήνουμε το μπολ στον ήλιο ή κάπου ζεστά. Θα χρειαστεί περίπου δύο μήνες για να είναι έτοιμο.
Ανα τακτά χρονικά διαστήματα ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα. Μόλις είναι έτοιμο (τα πορτοκάλια θα έχουν λιώσει και θα έχουν μείνει μόνο οι φλύδες)  περνάμε αρκετές φορές το μείγμα απο τούλι μέχρι να καθαρίσει τελείως. Τέλος, προσθέτουμε τόση ποσότητα ποτού όση και το καθαρό μείγμα.
Εμάς μας αρέσει καλύτερα παγωμένο!!!

Αν δεν σας αρέσει ο καφές, μπορείτε να τον αφαιρέσετε μετά απο δύο εβδομάδες. Μπορείτε ακόμα να προσθέσετε λίγο νερό μαζί με το ποτό αν το προτιμάτε ελαφρύτερο.



                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             

Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Γιορτάζει η Καλαματα!!


Της Υπαπαντής σήμερα, η Καλαμάτα το γιορτάζει και τιμά την πολυούχο της.
Πλήθος προσκυνητών προσέρχονται από χθες στον Ιερό Ναό, για να προσκυνήσουν. 
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν στις 27 Ιανουαρίου και 
ολοκληρώνονται στις 9 Φεβρουαρίου με πανηγυρική ολονύχτια αγρυπνία.
Χρόνια πολλά σε όσους γιορτάζουν σήμερα αλλά και σε όλους τους Καλαματιανούς!!!